maandag 2 mei 2016

Vakuum i rymden

Rymden är ett vakuum , alltså ingenting. Men hur kan ingenting ha en temperatur? Här på jorden kan vi tala med varandra för att ljudvågorna som skapas av rösten transporteras genom luften.


Det har ingen faktisk friktion, vilket gör . Vakuum i rymden Astronomi och rymdfart. Jag tror på att vi har varit på månen och vistas i rymden , men jag förstår mig inte riktigt på detta .

Hur snabbt fryser man sönder i vakuum a lá rymden ? I rymden är det nästan absolut vakuum och bara några grader över absoluta nollpunkten. Man kan då tänka sig att om man oskyddad lämnar . Om ljudkällan finns i vakuum (exempelvis ute i rymden ) finns det ingenting som kan bygga upp tryckskillnader - det finns inget medium. Men i rymden finns ingen kraft som motverkar gravitationen och då finns det heller.


Ytterlagret är gjort av supertåligt teflon och ger skydd mot vakuum , strålning . Hur låter det egentligen i rymden ? Detta oändliga vakuum rymmer förmodligen så många märkliga.

Jo, det finns ljud i rymden. Temperaturen som astronauterna rör sig i . Ljud kan inte uppstå i vakuum , som det ju är i rymden. Här kan ni kolla in ett kort klipp från BBC:s serie Human Universe där vi får lära oss lite om vikt, fall, luftmostånd och vakum. Som första djur någonsin har millimetersmå björndjur utsatts för rymdens vakuum och strålning.


I Sci-Fi filmer och serier är det ofta avbildat så att i rymden är det. Det kan ju vara så också att man inte befinner sig i vakuum utan i ett moln av . Att skjuta pistol i rymden medför också andra problem relaterade till . Vad händer när en människa utan rymddräkt släpps ut i rymden ? Vid endast begränsad exponering (t.ex. en hand) i vakuum kan man nog överleva ett tag. Trögkryparna: björndjur överlever rymdens kyla och vakuum. Det går inte att höra något i vakuum , vilket det är i rymden. I så fall måste man ha någon sorts sändare som skickar tillbaka ljudet till jorden, . Det är däremot inte ett alldeles perfekt vakuum i rymden , utan det finns ett visst ( om än väldigt lågt) tryck.


Med andra ord blir inte flaskan 1procent tom, utan . I rymden däremot råder i princip vakuum , som inte bromsar fria fall. Följaktligen används ofta olika former av rymdfarkoster för experiment i tyngdlöshet. Den interplanetära rymden är nästan totalt vakuum , men innehåller ett visst mått av kosmisk strålning, joniserade partiklar, diverse subatomära partiklar, gas, .

EMU skyddar mot vakuum och strålning i rymden. Ett avancerat underställ med vattenslangar reglerar kroppstemperaturen. Det kan tyckas konstigt att det sällan syns stjärnor på bilderna från rymden på t. En solig dag syns inga stjärnor. I vakuum kan vi inte mäta temperatur, färg . I tomma rymden eller i vakuum är ljusets hastighet omkring kilometer per sekund. Ljusets hastighet (betecknas c) är . Jag satt där i en grön skinnsoffa och rymden fyllde hela tv:n.


Det hände i just det ögonblicket tjejens astronautkompis släppte taget om säkerhetslinan och . Under förutsättning att vi inte kan röra oss snabbare än ljusets hastighet. Det finns vakuum över allt i rymden utan att den är.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts