donderdag 9 november 2017

Temperatuur grondwater diepte

In de bovenste meters van de aardkorst heeft de temperatuur van de buitenlucht. In België heerst er vanaf m diepte een evenwichtstemperatuur van tot ° C. Bij de open systemen wordt het grondwater uit een watervoerende laag . Deze putten komen te liggen op een diepte van tot 1meter. Dat komt omdat te temperatuur van het grondwater vrij constant is.


Met behulp van een weerstand- temperatuur tabel werd de temperatuur op die diepte bepaald.

Het grootste risico voor de meting bleek te . Luijendijk maakte gedetailleerde reconstructies van de temperatuur van. Afhankelijk van de diepte heet het aardwarmte of bodemwarmte. De temperatuur in de kern is niet precies beken schattingen variëren van 2. Als de warmte uit het grondwater is gehaal wordt het water weer teruggepompt.


De meeste boorbedrijven boren tot een diepte van 1tot 1meter,. Indien je deze buis kan plaatsen in het grondwater en hem veel langer. Op meter diepte schommelt de bodemtemperatuur tussen en 17°C.

Dieper in de bodem stijgt de temperatuur. Een aardwarmte-installatie onttrekt warmte aan het grondwater. Per 100m diepte stijgt de grondtemperatuur verder . Rondom het huis kan daarbij gebruik gemaakt worden van warmte uit de lucht, grond of grondwater. In de grond is de temperatuur vanaf een diepte van 5 . Dat diepste, zeer hete water is geschikt . Bij winning op grotere diepte of bij hogere temperatuur wordt eerder. Op 1-2m diepte varieert de temperatuur nog met de seizoenen maar dieper dan.


Een nadeel van dit systeem is dat het grondwater verontreinigd kan raken en . Deze temperatuur is in niet iedere geval voldoende. Geothermie-systemen maken gebruik van de warmte in de ondergrond door op grote diepte grondwater te onttrekken met een temperatuur die direct bruikbaar . Naarmate er dieper in de aardkorst wordt geboor hoe meer de temperatuur stijgt. Hoe dieper die lagen zich bevinden, hoe hoger de temperatuur.


Is het schadelijk voor het gesloten systeem als de temperatuur. Bij een open bodemenergiesysteem wordt grondwater onttrokken en. De diepte van de bronnen varieert meestal van tot 3meter onder maaiveld.


Bij temperatuur -opslagsystemen wordt grondwater opgepompt om.

MTO- systemen kunnen in provincie Drenthe op een diepte van 1-3meter in de . De keuze hangt af van de beschikbare temperatuur , de aanwezigheid van een. Omdat het zoutgehalte van grondwater doorgaans toeneemt met de diepte is . Op ongeveer 1meter diepte wordt grondwater opgepompt met een temperatuur van ongeveer graden. Met een speciale warmtepomp, een soort van . In Nederland is het grondwater op een diepte van 5meter warm genoeg om . Warmtepompen kunnen warmte onttrekken aan grondwater. Met iedere kilometer diepte stijgt de temperatuur met ongeveer 31˚C. De energie die opgeslagen is in dit warme water wordt.


Het watersysteem wordt gevoed door grondwater. Daarnaast neemt de temperatuur toe met de diepte. In de Nederlandse grond stijgt de temperatuur per kilometer diepte gemiddeld. In Zevenbergen boort VSH de aanzuig- en infiltratieleiding naar een diepte van 6á 7m.


Op die diepte heeft het grondwater een temperatuur van circa. Een warmtepomp kan warmte op relatief lage temperatuur benutten voor. NAP -m tot -m (MV -tot -m ) en het koude filter.


Open WKO-systemen bestaan uit bronnen die grondwater onttrokken en terug. Bij voldoende hoge temperatuur (van water afkomstig van nog grotere diepte ) . Voor horizontale grondcollectoren is een diepte van tot meter gebruikelijk. Het voordeel van grondwater als bron is de hogere temperatuur die na .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts